Dlaczego na tylnej ścianie lodówki zbiera się lód?
Lód i szron pojawiające się na tylnej ścianie lodówki nie są dobrą oznaką. Mogą wskazywać na postępującą awarię urządzenia. Pierwszym objawem, który może wskazywać na zużycie lodówki, jest woda, gromadząca się na dnie urządzenia. Jej zamarzanie może wykazywać negatywny wpływ na działanie wielu podzespołów, co w efekcie doprowadzić może do pogłębienia uszkodzenia i wystąpienia poważnej awarii. Jak tego uniknąć? Czy każdy lód na tylnej ściance lodówki świadczy o jej awarii? Sprawdź, jakie są najpowszechniejsze przyczyny osadzania się lodu na tylnej ściance lodówki i poznaj skuteczne sposoby jego usuwania, tak, by nie uszkodzić urządzenia.
Spis treści
Lód w lodówce — skąd się bierze?
Skraplanie wody wewnątrz lodówki jest zjawiskiem w pełni normalnym i nie powinno wzbudzać niepokoju, pod warunkiem że ilość gromadzącej się wody mieści się w granicach normy. Co dokładniej to oznacza? Następstwem zwykłego użytkowania prawidłowo działającej chłodziarki jest delikatna warstwa wilgoci bądź kilka kropel wody.
Główną przyczyną skraplania się wody wewnątrz chłodziarki jest częste otwieranie drzwi lodówki. Wielokrotne otwieranie lodówki sprzyja wymianie temperatury. Ciepłe, wilgotne powietrze z kuchni dostaje się do wnętrza lodówki, powodując skraplanie wody. Wielokrotne otwieranie i zamykanie lodówki sprawia, że sprężarka pracuje intensywniej, aby uzyskać pożądaną temperaturę. W efekcie dochodzi do zamarznięcia skroplin.
Kolejną przyczyną gromadzenia się wody i powstawania szronu na tylnej ściance lodówki jest temperatura panująca na zewnątrz lodówki. Szczególnie latem różnica temperatur wymusza wzmożoną pracę sprężarki. Intensywne chłodzenie sprawia, że wilgoć pojawiająca się na tylnej ścianie zamarza, tworząc coraz grubszą warstwę szronu.
Nie bez znaczenia jest również sposób użytkowania lodówki. Każdy produkt wkładany do lodówki sprawia, że wilgoć dostaje się do środka. Właśnie dlatego tak ważne jest, by unikać wkładania do chłodziarki gorących produktów. Wysoka różnica temperatur sprzyja intensywnemu parowaniu, a na skutek działania sprężarki, na ściance lodówki pojawia się szron. Planując przechowywanie produktów spożywczych, zawierających wysoką zawartość wody, przechowuj w dedykowanych szufladach, uniemożliwiających nadmierne parowanie.

Główną przyczyną skraplania się wody wewnątrz chłodziarki jest częste otwieranie drzwi lodówki
Przede wszystkim zapobiegaj
Powyższe przyczyny osadzania się szronu na tylnej ściance lodówki wynikają wyłącznie ze złego użytkowania sprzętu. Jednak to właśnie nieprawidłowa eksploatacja jest jedną z głównych przyczyn, dla których w lodówce pojawia się lód. Jeżeli chcesz, by Twoja chłodziarka na dłużej zachowała pełną sprawność, powinieneś przestrzegać poniższych zasad:
- Użytkuj lodówkę z rozwagą. Częste otwieranie drzwi lodówki sprzyja osadzaniu się na tylnej ściance szronu i lodu. Staraj się nie otwierać lodówki “z nudów”. Jeżeli nie planujesz spożywać posiłków, odpuść sobie kontrolne sprawdzanie jej zawartości.
- Nie wkładaj gorących dań do lodówki — w tym w szczególności tych, zawierających duże ilości wody (jak m.in. zupy). Gorąca potrawa włożona do lodówki intensywnie paruje, a woda osiada na tylnej ściance. Regularne powtarzanie takich działań sprawi, że w Twojej lodówce szybko pojawi się wielka bryła lodu.
- Wykorzystuj dedykowane komory chłodziarki, takie jak “fresh” czy “bio”. Są one wyposażone w dodatkowe uszczelki, które zapobiegają nadmiernemu parowaniu wilgoci. W ten sposób nie tylko zapewnisz dłuższą świeżość swoim warzywom i owocom, ale dodatkowo zmniejszysz ryzyko osadzania się lodu z tyłu lodówki.
- Podczas gotowania ogranicz korzystanie z lodówki, szczególnie wówczas, gdy ta znajduje się w pobliżu kuchenki lub czajnika elektrycznego. Para wodna unosząca się w pomieszczeniu zostanie zaciągnięta przez komorę lodówki, sprawiając, że na jej tylnej ściance pojawi się szron.
- Staraj się nie przepełniać lodówki. Jeżeli przez dłuższy czas Twoja lodówka będzie wypełniona po brzegi, wówczas może dojść do zakłócenia prawidłowego przepływu zimnego powietrza. To z kolei sprawia, że nawet gdy lodówka działa prawidłowo, konieczne jest częstsze załączenie sprężarki, co w efekcie prowadzi do gromadzenia się lodu.
- Sprawdź ustawienia termostatu. Niekiedy przyczyną osadzania się lodu wewnątrz komory lodówki jest zbyt niska temperatura.
Lód na tylnej ściance lodówki — czy to awaria?
Postępujesz zgodnie z zasadami wskazanymi w instrukcji obsługi i przestrzegasz naszych zaleceń, a mimo wszystko tylna ściana lodówki pokrywa się lodem? Być może problem tkwi w zupełnie innym miejscu? Niektóre awarie i uszkodzenia mogą wpływać na pogorszenie pracy lodówki.
Poznaj najpowszechniejsze przyczyny, które sprawiają, że w lodówce pojawia się szron i lód.
Nieszczelne drzwi lodówki
Częste otwieranie drzwi lodówki sprzyja osadzaniu się lodu. Nieszczelne drzwi lodówki działają dokładnie w ten sam sposób. Brak odpowiedniej izolacji sprawia, że do komory lodówki stale przedostaje się ciepłe powietrze z zewnątrz. Ciągły napływ cieplejszego powietrza utrudnia utrzymanie odpowiedniej temperatury wewnątrz chłodziarki. Gdy uszczelka nie działa tak, jak powinna, wówczas, aby utrzymać prawidłową temperaturę wewnątrz chłodziarki, sprężarka musi pracować niemal bez przerwy, co sprzyja osadzaniu się lodu.
Dodatkowo, przez nieszczelność w drzwiach do wnętrza lodówki stale przedostaje się para wodna, która również wpływa na intensywniejsze gromadzenie się lodu.
Jeżeli zauważysz szron w lodówce, w pierwszej kolejności sprawdź uszczelki. Być może na skutek długotrwałej eksploatacji uszczelka uległa zabrudzeniu i w zupełności wystarczy staranne jej oczyszczenie. Jeżeli jednak dokładne wymycie uszczelki nie przyniosło oczekiwanych rezultatów, a chłodziarka dalej pokrywa się lodem, wówczas powinieneś sprawdzić szczelność drzwi.
Aby ocenić, czy uszczelka działa prawidłowo, wystarczy, że włożysz między obudowę lodówki, a uszczelkę kawałek kartki. Dobrze działająca uszczelka powinna mocno trzymać kartkę, uniemożliwiając jej wyciągnięcie. Jeżeli jednak kartka wypada, to znak, że konieczna będzie wymiana uszczelki. Ta na szczęście nie należy do szczególnie drogich, a dysponując odpowiednimi umiejętnościami, z łatwością przeprowadzisz cały proces bez pomocy fachowca.

Lodówka z magnesami
Awaria termostatu
Układ chłodniczy lodówek składa się z kilku elementów. Jednym z nich jest właśnie termostat, który odgrywa niezwykle istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu urządzenia. Zadaniem termostatu jest stałe kontrolowanie temperatury wewnątrz komory chłodziarki i uruchamianie agregatu, gdy ta osiągnie zbyt wysoką temperaturę.
Uszkodzony termostat nie jest w stanie w pełni sprostać swojemu zadaniu. Jednak jak rozpoznać, że to właśnie z awarią termostatu mamy do czynienia? Uszkodzony termostat objawia się następująco:
- sprężarka nie włącza się lub włącza się tylko na chwilę, prowadząc do wahań temperatury i pogłębiania się awarii, łącznie z awarią agregatu,
- wewnątrz lodówki panuje zbyt niska lub zbyt wysoka temperatura,
- zamrażarka mrozi, ale lodówka nie chłodzi.
Choć termostat może ulec uszkodzeniu z biegiem czasu, to znacznie częściej za jego uszkodzenie odpowiadamy my sami. Nieprawidłowe użytkowanie sprzyja powstawaniu usterek. Właśnie dlatego tak ważne jest, by termostat ustawiać na właściwą temperaturę. Pamiętaj, że odpowiednia temperatura w lodówce powinna wahać się w przedziale od 2-3 do maksymalnie 5 stopni Celsjusza. Taka wartość pozwoli na bezpieczne przechowywanie żywności, a przy tym sprawia, że lodówka pracuje efektywnie.
Uszkodzony termostat należy koniecznie wymienić. Do tego zadania zwykle potrzebna jest pomoc specjalisty, a koszty wymiany wahają się od 120 do nawet 270 złotych w przypadku termostatów z funkcją odmrażania.
Uszkodzony czujnik odszraniania
Większość nowych lodówek jest wyposażona w dodatkowy system odszraniania, którego celem jest zapobieganie osadzania się lodu na powierzchni tylnej ścianki lodówki. Specjale czujniki stale monitorują poziom wilgoci wewnątrz lodówki, usuwając jej nadmiar z komory. Termostat odbiera sygnał wysyłany przez czujniki, a następnie wysyła polecenie do grzałki, która po załączeniu się rozpuszcza nadmiar lodu i szronu.
Jeżeli jednak mimo zastosowania nowoczesnych technologii, w Twojej lodówce zbiera się szron i lód, być może system nie działa tak, jak powinien. Może być to związane z nieprawidłowym funkcjonowaniem czujników lub samej grzałki. Jednak zanim przystąpisz do wymiany uszkodzonych czujników, starannie sprawdź, czy w Twojej lodówce nie występują nieszczelności. Dokładne oględziny przeprowadź, zwracając szczególną uwagę na:
- drzwi — sprawdź, czy się domykają, niekiedy źle rozmieszczona żywność uniemożliwia prawidłowe zamknięcie drzwi, przez co do wnętrza lodówki przedostaje się ciepłe powietrze,
- uszczelki — oceń czy nie są pęknięte lub zanieczyszczone, oceń ich pracę, wykorzystując wcześniej wspomniany test kartki,
- zawiasy — sprawdź, czy są poprawnie dokręcone i tym samym, czy umożliwiają prawidłową pracę,
- otwór odpływowy — zatkany odpływ uniemożliwia odprowadzanie wody z wnętrza lodówki, sprawiając, że na tylnej ścianie pojawia się lód i szron, należy pamiętać, że ten mały otwór w dolnej części lodówki, wymaga regularnego czyszczenia,
- ustawienie lodówki — dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania, nie ustawiaj lodówki blisko źródeł ciepła, takich jak kuchenka czy grzejnik.
Jeżeli po starannym zweryfikowaniu wszystkich powyższych elementów nie udało Ci się wykryć przyczyny osadzania się lodu i szronu w górnej części lodówki, być może konieczna okaże się wymiana czujnika odszraniania. Na szczęście zadanie to nie należy do szczególnie skomplikowanych, a z wymianą powinieneś poradzić sobie samodzielnie, ponosząc tym samym wyłącznie koszt czujnika. Ceny za ten element wahają się w granicach 100 złotych. Z kolei wymiana grzałki kosztuje zwykle około 120-200 złotych.

Do stwierdzenia rodzaju usterki najlepiej wezwać fachowca
Zepsuty moduł sterujący
Sercem każdej lodówki jest moduł sterujący. To właśnie on odpowiada za prawidłową pracę wszystkich podzespołów, zapewniając stałą pracę urządzenia. Prawidłowo działający moduł sterujący odbiera informacje przekazywane z termostatu i czujników, by następnie wysłać sygnał do uruchomienia sprężarki lub wentylatora. Zapewnia szybkie schładzanie, uruchamianie termostatu, a nawet odmrażanie. Gdy przestaje działać, szybko można zauważyć pierwsze objawy.
Awaria modułu sterującego sprawi, że ten mimo otrzymywania prawidłowych odczytów, będzie wysyłał błędne dane do pozostałych podzespołów. W efekcie krople wody w górnej części lodówki zaczną się przekształcać w lód i szron, sprawiając, że lodówka przestanie pracować z pełną mocą.
Do zaburzenia pracy modułu sterującego szczególnie często dochodzi, gdy mamy do czynienia z przerwą w dostawie prądu lub zwarciem w wyniku nieprawidłowej pracy innego elementu. Twoją czujność powinny wzbudzić przede wszystkim:
- problemy ze światłem — w szczególności “mruganie”,
- problemy z panelem sterowania,
- zbyt niska temperatura panująca wewnątrz chłodziarki.
Warto pamiętać, że do awarii modułu sterującego dochodzi naprawdę rzadko. Zwykle na skutek długotrwałej eksploatacji lub jako dalszy proces innego uszkodzenia. Jako serce lodówki, moduł sterujący jest naprawdę wytrzymały. Dlatego, zanim przystąpisz do samodzielnego diagnozowania przyczyny usterki, dokładnie oceń pozostałe elementy.
Wymiana modułu sterującego nie należy do najprostszych i zwykle wymaga skontaktowania się z fachowcem. Specjalista dokładnie oceni przyczynę awarii i przeprowadzi niezbędne prace naprawcze. Jednak musisz się liczyć ze znacznie wyższymi kosztami, które mogą się wahać w granicach od 300 do nawet 550 złotych.
Ubytek czynnika chłodniczego
Czynnik chłodniczy, zwany również chłodziwem lub ziębnikiem to czynnik termodynamiczny odpowiadający za stałą wymianę ciepła wewnątrz lodówki. Przy niskim ciśnieniu i niskiej temperaturze wrze, wyprowadzając ciepło poza lodówkę, by następnie w przypadku wyższej temperatury i wyższego ciśnienia skraplać się, oddając wilgoć do otoczenia, pozwalając na ciągłą pracę sprężarki.
Postępujący ubytek czynnika chłodniczego można rozpoznać poprzez obserwację:
- problemów z prawidłowym funkcjonowaniem sprężarki,
- zbierającej się na dnie komory wody,
- całkowitego wzrostu temperatury wewnątrz lodówki,
- nierównomiernego chłodzenia.
W wyniku nieszczelności systemu dochodzi do ubytku czynnika chłodniczego. Jednak tonie znaczy, że musisz kupować nową lodówkę. Chłodziwo można uzupełniać, jednak do tego zadania konieczne jest wezwanie fachowców. Napełnienie czynnika chłodzącego wymaga dysponowania odpowiednim sprzętem i umiejętnościami, a koszt takiej usługi waha się zwykle w okolicach od 150 do 250 złotych.
Co na oszronioną lodówkę?
Szron w lodówce to nie tylko problem estetyczny. Gruba warstwa lodu zmniejsza realną pojemność lodówki, jednocześnie utrudniając jej prawidłowe funkcjonowanie. Na szczęście jego usunięcie nie powinno stanowić większej trudności i bez trudu uporasz się z tym samodzielnie.
Jeżeli udało Ci się ustalić przyczynę osadzania się lodu wewnątrz komory lodówki, powinieneś w pierwszym kroku zadbać o jej usunięcie, a jeżeli szron w lodówce pojawia się na skutek niewłaściwej eksploatacji urządzenia, powinieneś jak najszybciej zmienić swoje postępowanie, aby nie przyczyniać się do uszkodzenia sprzętu.
Usunięcie grubej warstwy szronu i lodu z tylnej ścianki lodówki należy rozpocząć od dokładnego rozmrożenia całego urządzenia. Zabieg ten najlepiej przeprowadzić w wolny dzień — lód w lodówce musi się rozpuścić, co w przypadku jego grubej warstwy może trwać naprawdę długo, nawet w przypadku nowoczesnych lodówek z systemami odmrażania. Do samego procesu warto się odpowiednio przygotować. Szczególnie latem, warto już tydzień wcześniej zrezygnować z zakupów, po to, by maksymalnie opróżnić zapasy zgromadzone w lodówce i zamrażarce.
Dla skutecznego rozmrożenia z lodówki należy usunąć całą zawartość, w tym półki i szuflady, które warto starannie umyć płynem do mycia naczyń. W kolejnym kroku należy wyłączyć mechanizm chłodzenia i odłączyć lodówkę od prądu. Odcięcie urządzenia od prądu pozwoli uniknąć ewentualnego przepięcia, szczególnie wówczas, gdy lód i szron w lodówce mają naprawdę grubą warstwę.
Pamiętaj, by podczas rozmrażania lodówki pozostawić nagromadzony lód do samodzielnego rozpuszczenia. Choć proces ten może trwać naprawdę długo, to nie należy go wspomagać. Umieszczenie wewnątrz lodówki naczynia z gorącą wodą, sztuczne, ciepłe powietrze czy zeskrobywanie lodu może spowodować nieodwracalne w skutkach uszkodzenia. Zamiast tego, pozostaw urządzenie w temperaturze pokojowej, pozwalając na to, by lód i szron nagromadzone w lodówce i na tylnej ścianie zamrażarki rozpuściły się stopniowo.
Gdy lód w lodówce się rozpuści, możesz przejść do ostatniego kroku, jakim jest staranne umycie całego wnętrza lodówki. Najlepiej sprawdzi się miękka ściereczka lub gąbka, a także dedykowane detergenty. Alternatywnie możesz zrobić własny detergent, wykorzystując ocet, sodę oczyszczoną i kwasek cytrynowy. Tego typu domowa pasta czyszcząca skutecznie oczyści i zdezynfekuje wnętrze lodówki, a jednocześnie urządzenie nie przejdzie jej zapachem, co mogłoby wpłynąć na jakość użytkowania lodówki.
Szron w lodówce No Frost — co dalej?
Głównym założeniem systemu No Frost jest niedopuszczanie do gromadzenia się szronu wewnątrz lodówki. Taka technologia pozwala na wygodne użytkowanie sprzętu, bez konieczności regularnego odmrażania. Dzięki połączeniu stałej cyrkulacji powietrza, z ciągłą kontrolą poziomu wilgotności, nadmiar wilgoci odprowadzany jest z wnętrza lodówki, zapobiegając osadzaniu się szronu.
Niekiedy jednak na tylnej ścianie lodówki No Frost może pojawić się szron. Wówczas może być to związane z awarią urządzenia lub jego nieprawidłowym użytkowaniem. Aby utrzymać maksymalną żywotność urządzenia, powinieneś ściśle przestrzegać zaleceń dotyczących prawidłowego użytkowania. Te nie różnią się znacząco w przypadku lodówek tradycyjnych i tych z systemem No Frost.
Jeżeli jednak lodówka ma już wiele lat i przez cały ten czas była prawidłowo użytkowana, być może problem stanowi wyeksploatowanie urządzenia. Wówczas najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzenie systemu skraplania wody z komory chłodziarki. Jeżeli doszło do jego zatkania, wówczas z wnętrza chłodziarki nie wydostaje się wilgoć. Usunięcie zatoru pozwoli na przywrócenie pełnej funkcjonalności chłodziarki i usunięcie osiadającego na tylnej ścianie lodu.
Jeżeli przeprowadzone naprawy nie przyniosły oczekiwanych rezultatów, wówczas przyczyna osadzania się lodu może być znacznie poważniejsza, a w celu jej wykrycia powinieneś skontaktować się ze specjalistą.
Lód w lodówce — podsumowanie
Lód w lodówce to powszechny problem. Zwykle jest związany z nieprawidłową eksploatacją urządzenia. Jeżeli chcesz, by Twoja lodówka na dłużej utrzymała dobrą kondycję, powinieneś przede wszystkim zadbać o prawidłowe użytkowanie. Stosując się do powyższych wskazań, znacząco zmniejszysz ryzyko gromadzenia się lodu. Gdy zauważysz szron w lodówce, dokładnie zweryfikuj, czy przypadkiem to nie Twoje postępowanie odpowiada za jego gromadzenie się. Stosuj się ściśle do zaleceń producenta, a szron w lodówce pozostanie tylko uciążliwym wspomnieniem.
Pamiętaj, że umiarkowane ilości wody, gromadzące się w lodówce sporadycznie nie powinny wzbudzać Twojego niepokoju. Taki objaw jest w pełni normalny, szczególnie gdy umieścisz w lodówce dużą ilość produktów spożywczych, a także podczas intensywnego gotowania (np. w okresie przedświątecznym). Zwróć szczególną uwagę na wodę i szron w lodówce dopiero wówczas, gdy te będą się utrzymywać przez dłuższy czas.
Kupując nową lodówkę, pamiętaj o tym, by już od pierwszego dnia jej użytkowania przestrzegać ścisłych zaleceń producenta. Nie ustawiaj nadmiernie wysokiej temperatury wewnątrz komory, nie przepełniaj lodówki i nie ustawiał produktów spożywczych tuż przy tylnej ściance chłodziarki, a szybko zobaczysz, że szron w lodówce pozostanie tylko przykrym wspomnieniem.