Jak układać produkty w lodówce? Prawidłowe rozmieszczenie i przechowywanie żywności

Przechowywanie żywności w lodówce nie powinno być chaotyczne, ani przypadkowe. To nie tylko kwestia organizacji czy zachowania świeżości poszczególnych produktów, ale także utrzymania ich właściwości, smaku oraz bezpieczeństwa. Jak przechowywać produkty w lodówce, aby maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń, nie przegapić produktów z kończącą się datą przydatności do spożycia i wreszcie mieć do wszystkich produktów wygodny dostęp? Sprawdź nasze praktyczne wskazówki na temat tego, jak przechowywać żywność w lodówce. Poniżej znajdziesz ciekawe rady o tym, jak rozmieścić produkty.

Jak układać produkty w lodówce

Ogólne zasady, jak układać jedzenie w lodówce?

Aby nie marnować jedzenia, warto na bieżąco przeglądać zawartość lodówki i na tej podstawie robić zakupy. Dobrze jest też przesuwać do przodu produkty, którym kończy się data przydatności do spożycia. Mając je w zasięgu ręki, jest większa szansa, że z nich skorzystasz.

Reguła FIFO

First In, First Out – to reguła, w myśl której należy układać żywność i poszczególne produkty zgodnie z terminem przydatności do spożycia. W dosłownym tłumaczeniu jedzenie starsze powinno znaleźć się z przodu, aby było zużyte w pierwszej kolejności. Gdy zdecydujesz się układać żywność w ten sposób, zauważysz, że mniej jedzenia marnuje się.

Temperatury w lodówce – od wyższych do najniższych

Sprawne organizowanie przestrzeni wymaga przemyślenia i planowania. Na najwyższe półki odkładaj produkty z długą datą oraz te, z których korzystasz rzadko. Pamiętaj, że tam też panuje najwyższa temperatura, więc będzie to miejsce odpowiednie dla produktów wymagających lekkiego schłodzenia. Im niżej, tym temperatura spada. Najniższa jest w tzw. komorze zero i to w niej dobrze jest przechowywać żywność, która szybko się psuje.

Drzwi i szuflady w lodówce

Na drzwiach znajduje się miejsce na napoje – wyższe półki zapewniają stabilność butelkom, kartonom i słoiczkom. Tu też panują najwyższe temperatury, około 8-10 stopni Celsjusza. W szufladach jest zazwyczaj przestrzeń na warzywa i owoce.

otwarta lodówka

Na drzwiach panują najwyższe temperatury, około 8-10 stopni Celsjusza

Pojemniki do przechowywania żywności

Oddzielaj od siebie surowe mięso i produkty gotowe do spożycia. Aby jakość przechowywanego jedzenia była na najwyższym poziomie, stosuj zamykane pojemniki. W ten sposób zapachy nie będą się mieszać. Najbezpieczniejsze i najbardziej neutralne są szklane pojemniki. Prezentują się one estetycznie zarówno na górnych półkach, jak i z powodzeniem zmieszczą się na środkowych półkach w każdej lodówce.

Zobacz: Jak wybrać lodówkę do zabudowy?

Ciepłe jedzenie w lodówce? To błąd

Uwaga! Nie wkładaj do lodówki ciepłego jedzenia. Jeżeli zamierzasz przechowywać żywność w lodówce, najpierw trzeba ją schłodzić. Wkładanie jeszcze ciepłych potraw do lodówki pozbawia je składników odżywczych. Sprawia też, że urządzenie musi pracować bardziej intensywnie, a więc pobiera więcej energii i jest bardziej podatne na usterki.

Mięso i surowe jedzenie w lodówce

Surowe mięso to jedna z kategorii produktów, które wymagają szczególnej uwagi. Aby uniknąć krzyżowego zanieczyszczenia, mięso powinno być przechowywane na dolnej półce lub w specjalnych szczelnych pojemnikach. W niektórych modelach lodówek są specjalne szuflady do trzymania surowego mięsa. W ten sposób można nie tylko odseparować je od innych produktów, ale też skonfigurować dla niego najlepsze warunki, tj. ustawić temperaturę czy wilgotność.

Zaleca się umieszczenie mięsa w naczyniu z pergaminowym papierem, aby uniknąć wycieków. W ten sam sposób można przechowywać wędliny.

chowanie sera do lodówki

Twarde sery dojrzewające oraz mleczne napoje najlepiej trzymać na środkowej półce lodówki

Jak najlepiej przechowywać produkty mleczne?

Twarde sery dojrzewające oraz mleczne napoje najlepiej trzymać na środkowej półce lodówki. Dzięki temu zapewniony jest odpowiedni przepływ powietrza, co pomaga utrzymać ich właściwości odżywcze i walory smakowe. Na wyższych półkach, gdzie temperatura wynosi około 6-8 stopni Celsjusza, najlepiej przechowywać żywność przetworzoną (dżemy, kiszonki), ciasta i produkty mleczne.

Zasady przechowywania warzyw i owoców

Warzywa i owoce powinny być przechowywane w szufladach. Niektóre modele lodówek posiadają specjalne pojemniki na te produkty, które utrzymują odpowiednią wilgotność i temperaturę, co przedłuża trwałość warzyw i owoców. Najdłużej świeże pozostają one w komorach, w których panuje od 7 do 10 stopni Celsjusza. Możesz w nich przechowywać jedzenie świeże i potrawy przetworzone, w tym egzotyczne owoce, rośliny strączkowe, weki itd.

Ryby, mięso i owoce morze – jak układać jedzenie?

Dla nich najwłaściwsza będzie dolna półka, na której temperatura jest najniższa (od 0 do 4 stopni Celsjusza). Będzie ona odpowiednia dla świeżego mięsa, ryb, krewetek, a także różnych gatunków wędlin. Czasami do przechowywania żywności z tej grupy producent przewiduje dedykowaną szufladę oznaczoną ikonką mięsa lub ryb. Skorzystaj z niej również ze względów higienicznych.

Oleje roślinne – gdzie umieścić tego typu produkty?

Oliwa czy olej rzepakowy, powinny być przechowywane w pojemnikach na dolnej półce lub na drzwiach lodówki. Wyższa temperatura na drzwiach lodówki nie wpływa negatywnie na ich właściwości, powoduje natomiast, że utrzymują swoje właściwości, smak oraz konsystencję.

Boczne półki – co trzymać na drzwiach lodówki?

Na drzwiach panują najmniej stabilne warunki. Temperatury zmieniają się szybciej niż np. na górnej półce i są względem niej stosunkowo wysokie. To miejsce odpowiednie na gotowe produkty, które nie są wrażliwe na największe wahania temperatury. Możesz tu trzymać oleje roślinne, napoje, sosy itp.

Pusta lodówka no frost

 Puste półki w lodówce 

Środkowa półka – neutralne miejsce w lodówce

Górna półka jest “za ciepła” (albo po prostu znajduje się za wysoko)? Dolna półka jest “za zimna”? Żywność pakowaną, jedzenie w specjalnych pojemnikach, jajka, mleko i wiele innych średnio wymagających produktów możesz umieścić właśnie tu – środkowa półka jest dla nich odpowiednia. Mają bowiem zapewniony przepływ powietrza i są dobrze widoczne już po otworzeniu drzwiczek. Zachowują swoje wartości odżywcze, a Ty masz kontrolę nad swoimi zapasami.

Czego nie przechowywać w lodówce?

Choć niska temperatura i kontrolowany mikroklimat w lodówce wydają się być idealne do przechowywania żywności, to w praktyce nie zawsze jest to najlepsza opcja. Pomidory, cukinie, papryka, ziemniaki, cytrusy wymagają suchego środowiska, a trzymanie ich w lodówce powoduje, że chłoną wilgoć. Tak samo chleb – w lodówce szybciej czerstwieje.

Jak należy przechowywać żywność w lodówce – podsumowanie

Wiesz już, jak układać żywność w lodówce, aby była ona łatwo dostępna, świeża i wykorzystywana bez marnowania. Właściwe ułożenie produktów nie tylko pozwala uniknąć marnowania jedzenia, ale także zapewnia bezpieczeństwo ich spożywania. Regularne sprzątanie i utrzymanie porządku w lodówce ułatwia skuteczne organizowanie przestrzeni, a także pozwala lepiej wykorzystać dostępną powierzchnię.

Pamiętaj, aby układać żywność w lodówce zgodnie z zasadą FIFO. Wiedząc o tym, jaka temperatura panuje na niższych półkach, a jaka na wysokich, rozplanuj właściwe przechowywanie produktów i stwórz im odpowiednie warunki.

Nie bez znaczenia jest też prawidłowe korzystanie z urządzenia – ogranicz częstotliwość otwierania drzwi lodówki, ustaw temperaturę i inne parametry, aby stworzyć optymalne warunki dla żywności, a tym samym zadbać o siebie i swoich najbliższych.