Jak wyhodować bananowca w domu?
Uprawa bananowca, choć nie jest niemożliwa, to wymaga odpowiednich umiejętności. Wiedząc, jak zadbać o zapewnienie odpowiednich warunków dla wzrostu bananowca, można cieszyć się egzotyczną rośliną we własnym domu. Musisz jednak pamiętać, że roślina ta, poza odpowiednią dozą cierpliwości, wymaga również miejsca. Bananowce, w naturalnych warunkach wyrastają do naprawdę imponujących rozmiarów i choć te domowe są znacznie mniejsze, to również wymagają odpowiedniej przestrzeni.
Sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę, planując uprawę bananowca w doniczce i ciesz się tą wyjątkową rośliną egzotyczną już w kolejnym sezonie.
Spis treści
Drzewko bananowe — charakterystyka
Bananowiec zwyczajny (Musa x paradisiaca) nazywana również rajską figą lub pizangiem, to najpopularniejsza odmiana bananowca na świecie. Naturalnie porasta obszary Azji Południowo Wschodniej, jednak obecnie może być spotykany również na innych obszarach tropikalnych. Choć swym kształtem bananowce przypominają drzewa lub palmy, to w rzeczywistości są to ogromne byliny. W naturalnych warunkach bananowce mogą osiągnąć do 15 metrów wysokości, a odmiany karłowate nawet do 2 – 3 metrów.
Bananowce to rośliny jednoliścienne, które zwykle uprawiane są dla wyjątkowo słodkich owoców. Obecnie jednak coraz więcej osób docenia ich walory ozdobne. Liście bananowca wyrastają z kłodziny, czyli tzw. pnia pozornego, tworzonego z pochw liściowych. Rozłożysty pióropusz lancetowatych liści bananowca zachwyca intensywną barwą, która może się różnić w zależności od odmiany.
Jadalne owoce bananowca — banany, tworzą się z dwuwargowych kwiatów, które nie wymagają zapylenia. Tym samym te słodkie owoce zgodnie z botaniczną systematyką określane są jako jagody.
Bananowiec — odmiany
- Musa balbisiana Black Thai — o ciemnozielonych liściach, pokrytych białym nalotem,
- Musa hookerii — o olbrzymich liściach,
- Musella lasiocarpa — wyróżniająca się efektownym, stożkowatym kwiatostanem z żółtymi lub żółtopomarańczowymi podsadkami,
- Musa ornata — o pomarańczowych kwiatach, z estetycznymi jasnofioletowymi przylistkami,
- Musa paradisiaca — o lancetowatych, długich liściach,
- Musa velutiona — o ciemnozielonych liściach i kremowożółtych kwiatach z różowymi przylistkami.

Drzewko bananowca – etapy rozwoju
Uprawa bananowca — najważniejsze informacje
Egzotyczne rośliny, takie jak bananowce, wymagają zapewnienia odpowiednich warunków. Przede wszystkim należy pamiętać o tym, że rośliny preferujące tropikalny klimat nie nadają się do uprawy w gruncie. Jednak odpowiednio pielęgnowane, z łatwością można wyhodować w warunkach domowych. Należy jednak przestrzegać wówczas ściśle określonych zasad.
Stanowisko
Należący do roślin egzotycznych bananowiec potrzebuje odpowiedniego stanowiska, z dużą dawką słońca i wysokim poziomem wilgotności. Jeżeli chcesz uprawiać bananowca w doniczce, musisz więc zadbać o zapewnienie roślinie odpowiednich warunków. Najlepsze będzie stanowisko z rozproszonym światłem, na przykład w jasnym pomieszczeniu z oknem o ekspozycji południowej.
Intensywne promienie słoneczne, padające bezpośrednio na bananowca w doniczce mogą powodować poparzenia liści, szczególnie w przypadku młodych sadzonek.
Zimą, gdy poziom nasłonecznienia jest wyraźnie niższy, warto zadbać o dodatkowe doświetlenie roślin zielonych. Co więcej, bananowiec uprawiany w domu wymaga utrzymania stałej temperatury, na poziomie pomiędzy 18, a 21 stopni Celsjusza.
W sezonie letnim warto rozważyć wystawienie rośliny na zewnątrz. Wystawianie donicy na dwór powinno być jednak poprzedzone odpowiednim przygotowaniem. Bananowca w doniczce należy najpierw stopniowo przyzwyczajać do słońca, a dopiero po zakończonym procesie przestawić doniczki do ogrodu lub na balkon, dbając o to, by stanowisko było słoneczne, jednak osłonięte od wiatru. W tym przypadku jednak również należy się wystrzegać ustawiania rośliny na pełnym słońcu.
Podłoże
Bananowiec do uprawy doniczkowej nie wykazuje szczególnych wymagań dotyczących podłoża. Decydując się na uprawę bananowca w domu, można zastosować nawet tradycyjną ziemię uniwersalną. Należy jednak zadbać o to, by podłoże było przepuszczalne oraz na bieżąco zasilane w składniki odżywcze. Warto jednak zadbać o lepszą jakość podłoża. Aby uprawa bananowca przyniosła oczekiwane rezultaty, warto wymieszać ziemię uniwersalną z piaskiem i perlitem, a także dodać torfu, który będzie sprzyjał utrzymaniu wilgoci w glebie.
Dla uzyskania najlepszych efektów bezpośrednio po zakupie bananowca należy wyciągnąć go z doniczki produkcyjnej, a następnie przygotować odpowiednie podłoże. Doniczka powinna odpowiadać rozmiarem bryle korzeniowej i być wyposażona w dodatkowe otwory odprowadzające nadmiar wody. Dodatkowo należy przygotować warstwę drenażu — na spodzie pojemnika można ułożyć keramzyt lub wermikulit, a dopiero następnie wysypać ziemię.
Bananowiec uprawiany w warunkach domowych preferuje wilgotne podłoże. Odpowiednio ułożona warstwa drenażowa pozwoli utrzymać wysoki poziom wilgotności, jednocześnie zapobiegając nadmiernemu zaleganiu wody, co może wywoływać choroby grzybowe.
Podlewanie bananowca
A jak podlewać bananowca? Przede wszystkim należy pamiętać, że jako roślina tropikalna, bananowiec potrzebuje stale wilgotnego podłoża. W okresie wiosenno-letnim zaleca się obfite podlewanie rośliny. Aby ustalić częstotliwość podlewania, warto sprawdzić poziom jej wilgotności na głębokości 2-3 cm (można włożyć palec do doniczki na pożądaną głębokość). Jeżeli ziemia w doniczce jest sucha, to znaczy, że konieczne będzie jej nawodnienie. Szacuje się, że obfite podlewanie bananowca należy przeprowadzać nawet do 3 razy w tygodniu.
W okresie jesienno-zimowym, gdy temperatura na zewnątrz zaczyna spadać, częstotliwość podlewania należy zmniejszyć, tak by nie dopuścić do nadmiernego zalegania wody w doniczce. Jesienią i zimą częstotliwość podlewania bananowca zależeć będzie przede wszystkim od rozmiaru banana. Większe rośliny należy podlewać częściej, z kolei te mniejsze rzadziej, aby nie dopuścić do przelania.

Liść bananowca zbliżenie
Nawożenie
Drzewko bananowe dla utrzymania optymalnego tempa wzrostu wymaga regularnego nawożenia. Dla odpowiedniego odżywienia zalecane jest stosowanie płynnych nawozów do bananowców, roślin zielonych, palm oraz roślin ozdobnych z liści. Wiosną i latem można aplikować nawóz co 10 – 14 dni, z kolei jesienią i zimą częstotliwość nawożenia należy ograniczyć do jednego nawożenia w miesiącu.
Gdy bananowiec zakwitnie i zacznie wydawać owoce, wówczas należy zastąpić dotychczas stosowany nawóz, takim z wysoką dawką składników odżywczych, takich jak fosfor i potas.
Rozmnażanie
Choć uprawa bananowca w domu nie wymaga rozmnażania, to wato rozważyć ten proces, szczególnie wówczas, gdy ten zacznie się nadmiernie rozrastać.
Pierwszym i bez wątpienia najprostszym sposobem rozmnażania bananowca jest wydzielenie nowych sadzonek z odrostów korzeniowych. Młode sadzonki licznie wychodzą z ziemi wokół rośliny matecznej. Gdy uzyskają wysokość 10 cm, mogą być z powodzeniem usunięte i przesadzone do osobnych doniczek.
Rozmnażanie z nasion
Banan zwyczajny może być również rozmnażany z nasion, jednak proces ten wymaga większego zaangażowania i nie zawsze zakończy się powodzeniem. Aby możliwe było rozmnożenie bananowca z nasion, należy w pierwszej kolejności pozyskać świeże nasiona, jednak te nie występują w każdym owocu.
Nasiona bananowca mają twarde łupiny i są nieznacznie mniejsze od orzechów laskowych. Przed umieszczeniem w ziemi zaleca się moczenie nasion przez maksymalnie dwa dni w ciepłej wodzie, co pobudzi kiełkowanie. Alternatywnie, w przypadku starszych nasion, można delikatnie uszkodzić ich łupinę.
Nasiona banana należy wysiewać do ziemi lekkiej, ubogiej w składniki odżywcze. Warto zastosować ziemię kokosową, która długo utrzymuje wilgoć i nie zawiera składników odżywczych. Nasiona należy wysypać na dno pojemnika, przykrywając je grubą warstwą ziemi, a następnie odstawić w ciepłe miejsce — optymalna temperatura dla kiełkowania wynosi od 25 do 30 stopni Celsjusza. Gdy nasiona wykiełkują, należy zadbać o zapewnienie im odpowiedniego dostępu do słońca.
Młody banan ma inne wymagania dotyczące podlewania i nawożenia. Rośliny nie należy przelewać, a nawożenie można rozpocząć dopiero po około 2 miesiącach, stosując 1/4 zalecanej dawki nawozu. Co ważne, nawożenie można kontynuować również zimą, ponieważ młode banany nie przechodzą w okres spoczynku.

Bananowiec w donicy
Przesadzanie
Bananowiec karłowy i wszystkie inne odmiany bananowca to roślina, która szybko rośnie i osiąga spore rozmiary, dlatego wymaga regularnego przesadzania. Bananowce najlepiej przesadzać wówczas, gdy obecna doniczka stanie się za mała. Aby nie zaburzyć wzrostu rośliny, bananowiec najlepiej przesadzać wczesną wiosną lub późną zimą, gdy roślina przejdzie w stan spoczynku.
Zwykle przesadzanie należy przeprowadzać co 2 – 3 lata, gdy korzenie bananowca zaczną wychodzić przez otwory w donicy.
Podczas przesadzania bananowców, należy zachować szczególną ostrożność. Kruche liście bananowców mogą łatwo ulec uszkodzeniu, co wpłynie negatywnie na jego wygląd.
Bananowce doniczkowe uprawiane w domu — o czym warto pamiętać?
Uprawa bananowca z pewnością wymaga odpowiedniego przygotowania i wiedzy, jednak bez wątpienia jest to ciekawa roślina uprawna polecana dla wszystkich miłośników egzotyki. Stosując się do powyższych zaleceń, można wyhodować imponującą roślinę.
A o czym jeszcze warto pamiętać, uprawiając bananowce?
- dla utrzymania optymalnego tempa wzrostu bananowce wymagają wysokiej wilgotności powietrza, na poziomie 50-60%,
- uprawiany w domu bananowiec wymaga regularnego zraszania lub stosowania nawilżaczy powietrza,
- banany uprawiane w domu mogą wydać owoce, jednak czas ich dojrzewania może trwać nawet kilka miesięcy,
- banany mogą być uprawiane w ogrodzie wyłącznie sezonowo, gdy minie okres przymrozków,
- gdy banan osiągnie zbyt duże rozmiary, można go przyciąć, usuwając największe liście lub ściąć cały pseudopień u podstawy, wraz z nadejściem wiosny roślina wypuści nowe liście.
Liście bananowca wymagają szczególnej pielęgnacji
Tym, co zwraca szczególną uwagę w przypadku bananowców, są ich liście. Osiągające naprawdę duże rozmiary, gładkie, rozłożyste pióropusze, formujące się na szczycie krótkiego pędu wyróżniają się intensywnie zielonym kolorem. Jednak aby zachować pełną estetykę liści, należy pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji. Nawet niewielkie zaniedbania mogą skutkować ich żółknięciem lub wysychaniem.
Szczególnie niekorzystne dla liści bananowca okazują się takie czynniki, jak zbyt skąpe podlewanie i przelewanie, brak składników odżywczych, zbyt niska temperatura oraz nadmiar bezpośredniego nasłonecznienia.
Choroby roślin z rodziny bananowatych
Decydując się na uprawę bananowca w domu, należy pamiętać, że ten nie jest w pełni odporny na choroby. Wśród chorób grzybowych i wirusowych, atakujących bananowce, najczęściej wymienia się takie choroby, jak:
- antraknoza — w której liście i owoce bananowca gniją,
- choroba Panama — w której liście bananowca wysychają,
- szara pleśń — atakująca przede wszystkim owoce, liście i pędy, na których pojawia się specyficzny, szary nalot,
- wirus mozaiki bananowca — powodujący deformacje liści i zmniejszający intensywność owocowania.