Jak zrobić grzyby marynowane w occie? Przepis
Sezon grzybowy w pełni, a to znak, że trzeba odświeżyć swoją biblioteczkę przepisów, by zapewnić trwałość swoim zbiorom. Grzyby marynowane w occie to bez wątpienia prawdziwy klasyk wśród wszystkich przetworów. Jeżeli nie wiesz, jak się zabrać do marynowania, koniecznie sprawdź nasz przepis. Jest wyjątkowo prosty i nie zajmie Ci więcej niż godzinę.
Odpowiednio wykonane marynowanie grzybów pozwala na dłużej zachować ich smak i zdatność do spożycia. Korzystając z naszego przepisu, będziesz mógł przez cały rok rozkoszować się ich wyjątkowym smakiem i intensywnym aromatem.
Spis treści
Jakie grzyby nadają się do marynowania
Przede wszystkim należy podkreślić, że grzyby do marynowania powinny pochodzić wyłącznie od sprawdzonych dostawców. Jeżeli sam nie masz wystarczającej wiedzy, dotyczącej grzybów, lepiej zrezygnuj z marynowania własnych zbiorów. Pamiętaj, że choć ocet wykazuje właściwości konserwujące i oczyszczające, to nie usunie niebezpiecznych dla zdrowia i życia toksyn, z grzybów niejadalnych i trujących.
Zamiast tego postaw na sprawdzone grzyby. Wśród klasycznych grzybów będą to prawdziwki, podgrzybki, kurki, opieńki i kozaki. Ale do marynowania nadaje się również siedzuń sosnowy i borowik ceglastopory.
W zależności od preferencji, do marynowania możesz wybierać grzyby tego samego gatunku, lub stworzyć wyjątkową mieszankę, która będzie się doskonale prezentować, zarówno w słoiku, jak i na talerzu.
Grzyby marynowane w occie — składniki
Przepis na grzyby marynowane w occie jest wyjątkowo prosty, a postępując zgodnie z poniższymi wskazówkami, powinieneś z łatwością stworzyć wyjątkowy przysmak, który zapewni Ci dostęp do Twojej ulubionej przekąski, aż do kolejnego sezonu grzybowego.
Wystarczy, że przygotujesz najważniejsze składniki, w tym:
Zalewa octowa:
1 szklanka octu 10%,
4 szklanki wody,
1 łyżka cukru,
1 łyżka soli kamiennej do przetworów (niejodowanej),
3 liście laurowe,
1 łyżeczka gorczycy białej,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
5-6 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego.
Do słoika:
marchewka,
cebula,
czosnek,
grzyby.
Zobacz: Jakie owoce nadają się na przetwory na zimę?
Marynowane grzyby — prosty przepis jak zrobić grzyby marynowane
Masz już wszystkie niezbędne składniki, zatem jak marynować grzyby, aby te wyróżniały się intensywnym smakiem i wyjątkowym aromatem? Najlepiej postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami. W naszym przepisie znajdziesz wszystkie najważniejsze kroki, które pozwolą Ci przygotować wyśmienitą zalewę octową i stworzyć wyjątkową przekąskę dla wszystkich miłośników grzybów marynowanych.
Krok 1: Przygotowanie grzybów
Odpowiednio przygotowanie grzybów przed marynowaniem jest podstawowym krokiem, który wpłynie na późniejszy smak przekąski.
Aby uniknąć zanieczyszczeń w słoiku, należy w pierwszej kolejności starannie oczyścić grzyby z piasku i innych zanieczyszczeń. Wybierz metodę, która zapewni Ci największą wygodę. Możesz usunąć zanieczyszczenia pędzelkiem lub użyć wilgotnej ściereczki. Pamiętaj jednak, by nie moczyć grzybów w wodzie. Grzyby mają tendencję do wchłaniania wody, co w efekcie może znacząco obniżyć ich walory smakowe. Zamiast tego, starannie oczyść wszystkie grzyby po kolei, a zobaczysz, jak doskonałe efekty można uzyskać.
W zależności od rodzaju grzybów, na jakie się zdecydowałeś, w kolejnym kroku możesz rozważyć pokrojenie ich na mniejsze kawałki lub pozostawienie ich w całości. Młode okazy i małe grzyby, takie jak kurki warto marynować w całości. Z kolei duże borowiki czy prawdziwki warto pokroić na plastry, pamiętając o tym, by te nie były zbyt cienkie, a dłuższe nóżki skrócić, aby z łatwością zmieściły się w słoiku.
Na sam koniec należy pamiętać o odpowiednim blanszowaniu. Obgotowane grzyby dłużej utrzymują swój intensywny kolor i wyjątkowy smak. Dodatkowo gotowanie grzybów przez kilka minut we wrzącej wodzie pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia bakterii w przekąsce.
Jak blanszować grzyby przed marynowaniem?
Poprawne blanszowanie należy przeprowadzić zgodnie z poniższą wskazówką: grzyby wrzuć do zimnej wody z dodatkiem kwaskowatego składnika — może to być niewielka ilość soku z cytryny. Następnie całość gotuj w osolonej wodzie, przez cały czas usuwając powstającą pianę z powierzchni wody. Gdy piana przestanie się wytwarzać, dodaj sól, a następnie gotuj, w zależności od rodzaju i wielkości grzybów, przez 15 do 40 minut.
Czas gotowania kurek wynosi do 5 minut.
Czas gotowania rydzy wynosi 10 minut.
Czas gotowania maślaków wynosi od 5 do 10 minut.
Zobacz: Jak przechowywać przetwory w domu? Garść przydatnych porad
Krok 2. Zalewa octowa
W kolejnym kroku można przejść do przygotowania zalewy octowej. W zależności od preferencji możesz zdecydować się na dowolny wariant, jednak najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie wybór klasycznej zalewy, która najlepiej wydobędzie smak i aromat grzybków.
Wymienione we wcześniejszej sekcji składniki połącz w dużym garnku i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj całość przez około 5 minut, tak by sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Jeżeli chcesz, dopraw zalewę według własnego smaku.
Jeżeli chcesz, aby grzyby marynowane w occie nabrały delikatnej nuty słodyczy, dodaj do zalewy kilka goździków lub laskę cynamonu.
Krok 3. Przygotuj słoiki
Aby marynowane grzybki na dłużej zachowały swoją świeżość, musisz pamiętać o odpowiednim przygotowaniu słoików. Zarówno nakrętki, jak i słoiki powinny być idealnie czyste i wolne od jakichkolwiek uszkodzeń. Aby usunąć wszystkie zanieczyszczenia, wyparz słoiki wrzątkiem, a następnie pozostaw do wystygnięcia.
Do wyparzonych słoiczków możesz przełożyć wszystkie składniki.
Na dnie ułóż po kilka plasterków marchewki. Na tak przygotowaną podstawę przełóż jeszcze gorące grzyby do około 3/4 pojemności słoika. Do tak przygotowanych słoików możesz dodać ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
Następnie słoiki zalej gorącą zalewą. Pamiętaj, że zalewa octowa powinna całkowicie przykryć wszystkie grzyby i od razu szczelnie zakręć słoiki.

Gotowe przetwory
Krok 4. Pasteryzacja
Jeżeli wszystkie składniki umieszczane w słoikach są jeszcze gorące, dodatkowa pasteryzacja może się okazać niepotrzebna.
W pozostałych przypadkach warto pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu marynowanych grzybów. W tym celu możesz zdecydować się na jedną z dostępnych metod pasteryzacji.
Pasteryzacja na sucho:
- odwróć słoiki do góry dnem,
- umieść słoiki w rozgrzanym do 110 stopni piekarniku,
- pozostaw słoiki w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.
Pasteryzacja w wodzie:
- odwróć słoiki do góry dnem,
- przygotuj garnek — na dnie umieść bawełnianą ściereczkę, a następnie wypełnij garnek wodą do 1/3 pojemności,
- umieść słoiki w szerokim garnku z wodą i gotuj przez 20 minut.
Niezależnie od tego, na jaką metodę pasteryzacji się zdecydujesz, pozostaw słoiki ustawione do góry dnem do wystygnięcia.
Grzyby marynowane — jak jeść?
Dobrze przygotowane grzyby marynowane w zalewie octowej nadają się do spożycia samodzielnie lub jako dodatek do dań. Mogą być doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek.
Marynowane grzyby leśne to idealny dodatek do mięs, podkreślają smak tatara, a odpowiednio przygotowane pozwolą stworzyć wyjątkowo aromatyczny sos grzybowy.